Synonymer och spegelord

Vad är egentligen en synonym? En synonym är ett ord som nästan betyder samma sak som ursprungsordet och kan beskrivas som ett spegelord. Om man till exempel skulle förklara den känsla en person har som befinner sig på ett bröllop vilket ord skulle då passa bra? Kanske lycklig? Eller glad? Kanske upprymd? Det kan vara svårt att beskriva något, oavsett om det handlar om en känsla, en plats, en person eller något annat. Därför är det bra att med flera liknande eller till och med snarlika ord beskriva något. På samma sätt som de många fascetterna på en välslipad diamant ger den ädla stenen dess skönhet, bidrar fascetter eller nyanser i en berättelse till att göra utsagan skön att läsa eller lyssna på.

Låt oss åter granska ordet ”glad”. På en sida med synonymer eller i en synonymordbok kan man hitta följande fascetter eller snarlika ord; lycklig, på gott humör, belåten, glättig, gladlynt, gladelig, lättsam, älskvärd, sorglös, sorgfri, nyter, munter, solig, pigg, livad, lätt till sinnes, uppspelt, uppsluppen, upprymd, uppåt och förtjust. På samma sätt som en konstnär behöver många färger och kulörer för att så bra som möjligt fånga sitt motiv behöver vi synonymer för att berika vårt språk.

Hur kan man då lära sig att använda synonymer på ett bättre sätt i sin vardag? Ett bra sätt kan vara att skaffa sig en bra synonymordbok. Man måste inte köpa sig en ny om nu budgeten kanske är begränsad. Idag står ett stort urval av begagnad kurslitteratur till förfogande där man för en billig peng kan fynda prisvärd och aktuell litteratur. Använd sedan dessa böcker regelbundet. Försök att utmana dig själv. Vilka synonymer kan du redan idag och vilka skulle du kunna lära dig? Vi hade redan ett litet exempel med ordet glad tidigare i denna text. Om man alltid bara använde ordet glad och aldrig några synonymer skulle man uppfattas som dåligt språkligt bildad. Man skulle ses som en tråkig person som alltid uttrycker sig på samma vis. Detta då till skillnad från en välutbildad och ordför individ som kan berätta intressanta saker på ett spännande vis. Redan i den gamla boken bibeln står det att vårt tal ska vara ”kryddat med salt”. Precis som en maträtt utan salt blir smaklös och tråkig blir också vårt språk tråkigt om man inte kryddar det med salt.

Prova med att att försöka använda olika synonymer nästa gång du konverserar med någon. Du kommer säkert att finna att det är lite svårt till en början, men precis som med allting annat kommer det att gå lättare och lättare med tiden. Andra kommer snart att berömma dig för ditt vokabulär och dina intressanta och levande berättelser. Utan synonymer så stod sig vårt språk slätt!