Fånga din publik med talets gåva

Många av oss drömmer om att kunna fånga vår publik när vi kommunicerar, och för en del är presentationsteknik och kommunikation det viktigaste redskapet i arbetet. Oavsett om du arbetar som ledare på ett företag eller en organisation, är kommunikatör till yrket eller bara vill slipa dina förmågor att kommunicera bättre så kan dessa tips vara en genväg till bättre kommunikation. Med bättre och mer effektiv kommunikation så kommer du spara tid samtidigt som du får bättre möjligheter att inspirera människor med ditt budskap.

 

Strukturera
Om du vid en presentation använder dig av visuella hjälpmedel som till exempel overhead eller PowerPoint så låt den första bilden du visar förklara vad resten kommer handla om. Om du skriver ett mejl eller ett utskick så bör du ägna tre eller fyra rader i inledningen till att berätta vad du skriver om och varför.200212929-001

 

Öva, öva och öva
Träna inte bara inför en viss presentation du ska hålla, utan ta varje tillfälle till att öva på din presentationsteknik. Övning ger som bekant färdighet och du kommer behöva öva länge innan du blir proffs. Genom att gå en utbildning inom kommunikation hos professionella utbildare som Advantum Kompetens så kan du maximera antalet tillfällen du övar samtidigt som du får feedback.

 

Inspireras
Titta på skickliga talare och låt dig inspireras av dessa. Du kan låna tekniker du gillar, och om du känner att du behöver så kan du dessutom imitera en viss stil som någon har innan du har hittat din egen. Att vara publik till någon som är en mycket skicklig presentatör är i många fall också underhållande.

 

Våga engagera
Prata direkt till dina åhörare och engagera genom att ställa frågor till gruppen eller peka på någon eller något i rummet. Humor är ett enkelt knep att få publiken engagerad, men överdriv inte skämtandet eftersom du då riskerar att uppfattas som oseriös.

 

Korta ner
Någonstans runt 20 minuter är lagom för en muntlig presentation, eftersom det är ungefär så länge som de flesta av oss orkar ha maximal koncentration. Efter detta så svalnar i regel intresset, oavsett hur spännande ämnet är.